06.04.2015 14:03

Probleme la alegerile locale: duminică – alegerile, luni – Bacalaureatul

Anul acesta, data desfășurării alegerilor locale a fost stabilită pentru 14 iunie, chiar la mijlocul perioadei de desfășurare a sesiunii de bacalaureat. Din această cauză, apar unele probleme referitoare la deschiderea secțiilor de vot în incinta instituțiilor de învățămînt.

Data alegerilor este în mijlocul sesiunii de bacalaureat și a examenelor de capacitate, în care sînt implicate multe instituții de învățămînt. Comisiile lucrează pînă foarte tîrziu, iar a doua zi au loc examenele. Cele mai multe secții în instituțiile de învățămînt vor fi deschise în sectorul Botanica. S-a propus ca acestea să fie mutate în alte sedii, deoarece tocmai în această perioadă este tare complicat”, a menționat șefa Direcției generale educație, tineret şi sport a Consiliului Municipal Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Aici avem imperfecțiunea legislației, plus abuzurile guvernanților din toate timpurile. În mod normal, trebuia gîndită, în toți acești opt ani de zile de cînd sîntem aici, o altă lege, în așa fel încît data alegerilor să nu să se rostogolească de la un mandat la altul cu două săptămîni spre mijlocul verii. Iar acum coincide cu perioada Bacalaureatului. Lucrurile nu sînt în regulă din punctul de vedere al legii și este foarte rău că se suprapune cu bacul. Rezultă că oamenii care vor munci la Bacalaureat dintr-odată vor munci și pentru alegeri”, a comentat Dorin Chirtoacă.

Pentru a evita astfel de situații, primarul propune aprobarea unei legi prin care a doua duminică din luna mai să aibă loc primul tur al alegerilor și în ultima duminică a acestei luni – ultimul tur, chiar dacă mandatul se încheie mai tîrziu, susține noi.md

Comentarii