13.03.2015 15:25

Propuneri pentru reformarea sistemului judiciar

Astăzi magistrații s-au reunit în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor. Participanții la eveniment au abordat mai multe probleme din sistemul judecătoresc.

Președintele țării, Nicolae Timofti prezent la Adunarea generală a judecătorilor, a menționat că se simte bine printre foștii colegi și a ținut să amintească magistraților să-și onoreze profesia cu demnitate și să contribuie la dezvoltarea societății.

SINCRON
18:53 De decizia DVS.....condițiile care sunt necesare 19:52 multe probleme din sistemul judecătoresc.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a propus un set de măsuri pentru redresarea situaţiei din sistemul judecătoresc. Între acestea, reorganizarea Curții de Apel Chișinău, în două judecătorii. „Este necesară reorganizarea Curții de Apel Chisinau în două judecătorii, de creat Curtea de Apel pe municipiul Chișinău și alta pe țară. Această reorganizare este necesară în vederea specializării ulterioare a curţilor de apel, cât şi pentru simplificarea procedurii de examinare a cauzelor”, a menționat acesta. De asemenea, Poalelungi a propus învestirea CSM cu dreptul de a verifica averile judecătorilor, fără a prejudicia competenţele CNI, anularea taxei de stat la depunerea cererii de chemare în judecată iar toate cheltuielile de judecată să fie încasate doar după terminarea procesului, de la partea care l-a pierdut. Alte propuneri țin de introducerea în sistemul de drept a curților cu jurați, reorganizarea Curţii Supreme de Justiţie, astfel încât jumătate din magistraţi să fie judecători de carieră, iar jumătate jurişti notorii, personalităţi eminente din cadrul mediului academic, avocaţilor sau societăţii civile.

Comentarii