19.02.2015 13:51

Puțin a durat Acordul de PACE! S-a denunțat "întreruperea armistrițiului" în Ucraina

"Întreruperile survenite în ultimele zile în cadrul regimului de încetare a focului" în Ucraina au fost "denunțate" în cadrul unei teleconferințe care a avut loc astăzi între președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, președinții Ucrainei, Petro Poroșenko, și Rusiei, Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de AFP.

Aceste convorbiri telefonice au avut loc la o zi după preluarea controlului de către rebelii proruși asupra orașului Debalțevo, nod feroviar strategic care a fost abandonat miercuri de armata ucraineană, în urma asaltului insurgenților. În cadrul convorbirilor, președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că preluarea controlului asupra Debalțevo contravine acordului de pace, notează Agerpres cu referire la Reuters.
Potrivit comunicatului, 'reprezentanții OSCE trebuie să se întâlnească cu părțile în teren pentru a pune în aplicare rapid' măsurile decise prin acordul de la Minsk de la 12 februarie. În același timp, miniștrii de externe din cele patru țări, care fac parte din așa-numitul format Normandia de negocieri asupra Ucrainei, 'vor avea discuții' astăzi 'pentru a defini modalitățile mecanismului de supervizare' prevăzut de acest acord.
O sursă diplomatică franceză a indicat că ar putea avea loc o reuniune zilele viitoare la Paris, pentru a 'face ca entorsele constatate să nu ducă la o ruptură a acordului' de la Minsk. 'Următoarele săptămâni vor fi critice', a adăugat aceeași sursă.

Comentarii