29.07.2014 18:44

RAPORT, PRIVIND CORUPTIBILITATEA ÎN MOLDOVA

Riscurile dezvoltării flagelului corupţiei compromit progresele democratice ale țării. Despre aceasta se vorbește într-un nou raport de evaluare a Sistemului Naţional de Integritate realizat de Transparency International - Moldova. Studiu evaluează vulnerabilitatea aleșilor poporului din Republica Moldova la actele de corupţie, iar cei mai afectați de corupţie sunt sistemul judiciar şi partidele politice, se mai arată în raportul care a fost realizat în cele 5 țări ale Parteneriatului Estic.

Studiul a analizat vulnerabilitatea la corupţie a 13 domenii ale Sistemului Naţional de Integritate, printre care: Legislativul, Executivul, Judiciarul, sectorul public, Poliţia, Curtea de Conturi, autorităţile anticorupţie, partidele politice, mass-media, societatea civilă şi sectorul privat.
Evaluarea atestă că partidele politice, Parlamentul şi Judiciarul sunt printre cele mai puţin rezistente la acest flagel. Lipsa de transparenţă în finanţarea partidelor politice generează corupţia politică care pătrunde în Parlament. Oligarhii care au dobândit averi fabuloase prin concurenţă neloială îşi exercită influenţa asupra Parlamentului şi încearcă să controleze şi sistemul judiciar se arată în studiul realizat cu susținerea financiară a UE.
Pentru a combate corupţia în aceste zone cu risc sporit, TI-Moldova recomandă accelerarea reformei sistemului judiciar şi a organelor procuraturii, sporirea transparenţei în finanţarea partidelor politice, consolidarea capacităţilor Comisiei Naţionale de Integritate în vederea verificării declaraţiilor de venituri şi proprietate ale funcţionarilor publici, precum şi punerii în aplicare a politicii de tratare a conflictelor de interese.

Comentarii