16.11.2016 15:31

Reformele propuse în activitatea Curții Constituționale

Guvernul a adoptat proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției.

Modificările țin de Curtea Constituțională și sînt propuse în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor de reformă a sectorului justiției.

La baza propunerilor au stat și recomandările din Raportul de evaluare a Curții Constituționale, elaborate de către experții UE în contextul misiunii de evaluare în domeniul justiției.

La art.135(1) «Atribuțiile Curții Constituționale» se propune lărgirea ariei instanțelor ce au dreptul să se adreseze pentru a rezolva cazuri excepționale de neconstituționalitate a actelor juridice. În loc de Curtea Supremă de Justiţie, cum este în prezent, se propune ca acest drept să-l obțină toate instanțele judecătorești.

De menționat că în prezent dreptul de sesizare îl au: preşedintele Republicii Moldova; Guvernul; ministrul justiţiei; Curtea Supremă de Justiţie; procurorul general; deputații în Parlament; fracţiunile parlamentare; avocatul poporului; avocatul poporului protecţia drepturilor copilului; consiliile unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul întîi sau al doilea și Adunarea Populară a Găgăuziei (Gagauz-Yeri). În unele țări dreptul de a sesiza Curtea Constituțională îl au și cetățenii de rind.

În prezent Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Se propune ca Curtea să fie constituită din 7 judecători, numiți nu pentru 6 ani, ci pentru 9 ani, care nu va putea fi reînnoită.

Componența Curții Constituționale va fi alcătuită din: 2 judecători numiți de Parlament, 2 – de Guvern, 2 – de CSJ, iar un judecător va fi numit de către președintele Republicii Moldova. Mandatul judecătorilor Curții aflați în exercițiul funcției va fi prelungit cu 3 ani.

SURSA

Comentarii