19.03.2015 13:27

Reuniune de vîrf la Bruxelles axată pe chestiuni de energie şi pe relaţiile tensionate cu Rusia

La Bruxelles are loc o reuniune de vîrf a Uniunii Europene, eşalonată pe două zile, axată pe chestiuni de energie şi pe relaţiile tensionate cu Rusia.

Discuţiile pe tema energiei sunt implicit legate şi de tensiunile cu Rusia. O anumită independenţă faţă de importurile de gaz metan rus ar oferi o mai mare marjă de manevră diplomatică celor 28 de state europene. Crearea unei Uniuni a energiei este însă o idee mai veche şi mereu amînată, precum cea de creare a unei apărări europene. La actuala reuniune vor fi discutate propunerile Comisiei Europene legate de viitoarea configuraţie a independenţei energetice a Uniunii Europene.
Un alt subiect imposibil de evitat este situaţia economică a Greciei. In ultimul timp relaţiile mai multor state europene cu Grecia, printre ele numărîndu-se şi Germania, s-au răcit în mod anormal pentru ceea ce ar trebui să însemne familia europeană.
Cei 28 vor mai discuta despre Libia, unde mai multe ţări, în frunte cu Italia, ar dori să trimită o misiune de securitate.

Comentarii