08.07.2016 09:04

Rogozin: Problema Transnistriei va dispărea de la sine

Instabilitatea politică din Moldova și statutul unui conflict „înghețat” îndelungat de pe Nistru poate contribui la accelerarea procesului de legitimare a Transnistriei în calitate de stat independent.

Acest lucru a fost menționat de către viceprim-ministrul, reprezentantul special al președintelui Rusiei în Transnistria, Dmitri Rogozin, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Kommersant” privind rezultatele recentei vizite la Chișinău și Tiraspol.

Rogozin a menționat că chestiunea privind reglementarea transnistreană a fost una dintre cele mai importante în cadrul negocierilor susținute cu premierul Pavel Filip. „I-am spus premierului un lucru. Dacă calculăm numărul de ani care au trecut din momentul autonomizării Transnistriei, obținem aproape 26 de ani. Aceasta este mai mult decît o generație, în Moldova a crescut o generație de tineri care nu cunosc Transnistria, nu o consideră proprie și nu înțeleg ce este reintegrarea. În Transnistria a crescut o generație, care la fel nu vede niciun interes în Moldova”, a declarat viceprim-ministrul Rusiei.

Potrivit lui, instabilitatea politică din Moldova crește șansele Transnistriei pentru legitimizarea independenței ei. „Dacă vom continua să stăm pe scaune, urmărind schimbarea constantă a guvernelor Moldovei, va trece ceva timp și problema va dispărea de la sine. De facto, aceste două teritorii vor pierde acel puțin care le ține împreună în cadrul unei statalități. Și toate discuțiile privind revenirea acestui teritoriu în componența Moldovei vor aminti discuțiile japoneze despre întoarcerea insulelor Kurile de Sud, care se rostesc pur ipotetic, înțelegînd că acest lucru este imposibil”, a spus Rogozin.

Dmitri Rogozin a efectuat în perioada 5- 6 iulie o vizită în Moldova și Transnistria. În cadrul acesteia, el a susținut întrevederi cu prim-ministrul, Pavel Filip, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, președintele autoproclamatei RMN, Evgheni Șevciuk, președintele Sovietului Suprem al RMN, Vadim Krasnoselski, și alți oficiali.

Rogozin a reiterat intenția autorităților ruse de a contribui la continuarea negocierilor privind reglementarea transnistreană, precum și a oferi Transnistriei un sprijin financiar multilateral în condițiile blocadei economice din partea Moldovei și Ucrainei.



SURSA

Comentarii