03.11.2014 16:21

ROMÂNII AU FĂCUT HAOS LA URNELE DE VOT DIN STRĂNĂTATE

Aseară, câteva sute de oameni au protestat la sediul MAE din București, iar "Mii de votanţi au protestat în numeroase oraşe europene, după ce au încercat în zadar să-şi exprime dreptul de vot", scrie publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, notând că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România "s-a încheiat în haos".

O reacție a venit și din partea șefului statului. Traian Băsescu, care a cerut demisia lui Titus Corlățean și Bogdan Stanoevici, ministrul Afacerilor Externe, respectiv ministrul Românilor de pretutindeni, asta după ce mii de cetățeni români aflați în străinătate nu au mai reușit să voteze la alegerile prezidențiale din cauza organizării defectuoase.

Premierul Victor Ponta, la rândul său a declarat astăzi, la sediul MAE, că ministrul Titus Corlățean și conducerea din minister vor răspunde cu funcția dacă un singur român din străinătate nu va putea să voteze în seara de 16 noiembrie, în al doilea tur al alegerilor. Totodată, el a preicat că se vor lua măsuri ca declarația pe propria răspundere să poată fi descărcată de oameni și să vină la secțiile de vot cu ea deja completată. Precizăm că peste hotarele României ieri au fost deschise 294 de secţii de votare.

Potrivit datelor oficiale, 161 de mii 54 de alegători au votat la secţiile din străinătate, cei mai mulţi votanţi fiind în Italia și Spania. În Republica Moldova, la urne s-au prezentat 22.000 de cetățeni români.

Comentarii