12.09.2014 12:57

RUSIA ÎNCHIDE ROBINETUL? GAZELE LIVRATE ROMÂNIEI AU FOST REDUSE

Fluxurile de gaze livrate din Federatia Rusa către România s-au redus vineri cu 5% față de ceea ce era planificat. Această declarație îi aparține ministrului român delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Acesta a mai spus că a convocat pentru ora 16.00 o ședință de analiză cu Transgaz, Petrom și Romgaz, în aceasta perioadă, fiind prognozat ca Rusia să livreze în România, aproximativ 500 mii de metri cubi de gaze pe zi. Totodată, și Polonia, Austria, precum și Slovacia au anunțat zilele acestea despre faptul că primesc un volum mai mic de gaze naturale din Rusia.

Răzvan Nicolescu a declarat recent că nu exclude apariția unei crize a alimentarii cu gaze în această iarnă, in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina, însă România este pregătită și nu va fi afectată.

Hotnews.ro scrie că Romania consuma aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care circa 20% sunt importate din Federatia Rusa.
Menționăm că Rusia a lansat un avertisment la adresa Uniunii Europene, iar Gazpromul a redus volumul de gaz către țările care livreaza gaze naturale în sistem invers Ucrainei, căreia compania a încetat să-i mai furnizeze gaze de la mijlocul lunii iunie.
Totodată, ieri Austria și Slovacia au anunțat despre o scădere a livrarilor de gaze resești cu 15%, și respectiv 10%. Gazprom susține, însă, că desfășoara doar lucrări de întreținere la conducte și de stocare înainte de venirea iernii.
Anunțurile vin după ce Polonia a sermnalat miercuri că a oprit livrarea de gaze naturale Ucrainei, odată ce miercuri compania naționala poloneză de gaze a anunțat că Gazpromul a redus cu pana la 24% livrarile de gaze catre Polonia.
Însă, gigantul rus a comunicat că exporturile de gaze spre Polonia nu au suferit modificari, având același volum ca și in zilele precedente, de 23 milioane metri cubi pe zi.

Comentarii