21.09.2016 14:20

Ruxanda Glavan mizează pe suportul Japoniei

Sistemul medical din ţară va fi modernizat în continuare cu suportul guvernului japonez. Institutul Mamei şi Copilului este următorul spital care ar putea fi dotat cu utilaj modern.

Despre asta au discutat, în cadrul unei întrevederi, Ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan şi primul ambasador al Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii.

Deşi la Institutul Mamei şi Copilului din Capitală sunt trataţi pacienţi din toată ţara, spitalul nu dispune de un aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară, costul căruia se ridică la un milion de euro. Conducerea Institutului contează mult pe suportul guvernului japonez.

"Institutul Mamei şi Copilului are nevoie de un aparat RMN (rezonanţă magnetică nucleară), care e foarte important pentru investigaţie şi tratament a pacienţilor mici", a adirmat directorul Institutului Mamei şi Copilului, Sergiu Gladun.

O altă prioritate a Ministerului Sănătăţii este reutilarea sistemului de urgenţă prespitalicească.

"Am discutat care ar fi oportunităţile şi posibilităţile, pentru ca Guvernul Republicii Moldova să beneficieze de un acord de grant sau de credit pentru a reuşi reutilarea întregului sistem de urgenţă prespitalicească", a declarat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

În ultimii trei ani, mai multe spitale din Moldova au fost dotate cu echipamente medicale performante procurate cu susţinerea guvernului Japoniei. Cele mai multe investiţii s-au făcut la Institutul de Medicină Urgentă.

SURSA

Comentarii