24.10.2014 15:13

S-A DESCHIS OFICIAL BANCA ASIATICĂ PENTRU INVESTIȚII DE INFRASTRUCTURĂ

Astăzi a avut loc deschiderea oficială a Băncii Asiatice pentru Investiții de Infrastructură, transmite Pravdanews cu referire la Financial Times. Noua organizație de creditare va oferi finanțări pentru dezvoltarea căilor ferate, autostrăzilor, rețelelor electrice și de telecomunicații în Asia.

China și alte 21 de țări asiatice au semnat Memorandumul de crearea a Băncii Asiatice pentru Investiții de Infrastructură, iar presa a scris că noua instituție ar putea fi o alternativă Băncii Mondiale. Financial Times informează că capitalul inițial al acestei bănci ar fi de aproximativ 50 mld. dolari.

Cea mai mare parte din această sumă este asigurată de Pekin. Totodată, autoritățile chineze speră că contribuția celorlalte țări va pemite o capitalizare de până la 100 mld. dolari. Acest volum de capital însă va fi cu mult mai mic decât cel al Băncii Mondiale și al Băncii Asiatice de Dezvoltare. Potrivit Financial Times, Banca Mondială deține un capital de 220 mld. dolari, iar Banca Asiatică de Dezvoltae – circa 175 mld. dolari.

Comentarii