12.09.2014 11:11

SANCȚIUNILE AU FOST APLICATE! REACȚIA RUSIEI LA RESTRICȚIILE EUROPENE

Astăzi, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, au intrat în vigoare noi sancţiuni impuse Federației Ruse de către Uniunea Europeană, cu scopul de a limita finanţarea economiei ruse, relatează Mediafax cu referire la AFP.

Restricțiile europene vizează şase mari companii din domeniul apărării şi energiei, precum şi 24 de personalităţi, între care oligarhi ruşi şi lideri separatişti ucraineni.

Potrivit Consiliului European, noile sancţiuni impuse Rusiei ar viza în special companiile petroliere Rosneft şi Transneft, precum şi filiala petrolieră a Gazprom.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat joi că UE va realiza până la sfârşitul lui septembrie o "evaluare exhaustivă" a progreselor din Ucraina în cadrul planului de pace şi, în funcţie de această evaluare, intenţionează să "amendeze, suspende sau să abroge" sancţiunile împotriva Rusiei.


Drept răspuns, Rusia a acuzat Uniunea Europeană de subminarea procesului de soluționare pașnică a conflictului din Ucraina.

Prin luarea acestei măsuri, UE a făcut practic o alegere împotriva procesului de soluționare pașnică a crizei din Ucraina”, a anunțat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a atenționat că Moscova va lua contramăsuri.


Între timp și preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joi punerea în aplicare a unor noi sancţiuni împotriva Moscovei în sectorul financiar, al energiei şi apărării, ca răspuns la ceea ce se întâmplă în Ucraina. El a declart că Statele Unite supraveghează evoluţia situaţiei din Ucraina de la încheierea armistiţiului și că este dispus să înlăture aceste sancţiuni dacă Rusia îşi respectă în întregime angajamentele" în urma unui acord de încetare a focului încheiat vineri între Ucraina şi forţele proruse.

Comentarii