03.08.2016 13:46

"Ceskа pozice": Moldova are un viitor promiţător

Moldova dă dovadă de semnale cu mult mai evidente de transformare central-europeană, decît Ucraina şi Belarus şi are un viitor promiţător.

Curtea de Apel,

Această opinie este publicată în articolul "Se va schimba oare Ucraina, Belarus şi Moldova la fel ca şi Europa Centrală?", publicat în revista cehă "Сeskа рozice".

Potrivit Agenţiei INFOTAG, autorul Gabor Shtir scrie că deocamdată "regiunea Ucraina, Belarus şi Moldova nu se integrează nicidecum în spaţiul european, de parcă s-au împotmolit la jumătate de cale".

"Integrarea Ucrainei şi Moldovei are, mai degrabă, un caracter politic şi, spre deosebire de Europa Centrală, rolul lor în lumea occidentală este periferic. Belarusul va rămâne în spaţiul euroasiatic, dar trebuie să-şi schimbe modelul economic", consideră el.

Printre avantajele în RM expertul a numit faptul că în ultimul timp companiile occidentale îşi transferă tot mai des în ţară sistemul de producere, pentru că au înţeles că "trebuie furnizată nu forţa de muncă, ci producerea".

"Dacă raportul de preţ al forţei de muncă în Ungaria şi Occident constituie unu la trei, în cazul Moldovei acesta e de unu la şapte, ceea ce compensează, semnificativ, alte riscuri instituţionale. Prin aceasta poate fi explicat şi faptul de ce în această regiune poziţia UE este mai stabilă, lucru confirmat de creşterea exportului moldovenesc", se arată în articol.

Autorul a menţionat şi creşterea însemnată a eficienţei energetice în Moldova şi faptul că ţara tinde tot mai mult să achiziţioneze energie electrică şi gaze din Occident.

"Deocamdată nu putem afirma cu siguranţă dacă aceasta va deveni începutul procesului care va reduce rămînerea în urmă faţă de economiile dezvoltate, dar se simte totuşi o anumită mişcare. Anume Moldova este ţara al cărei viitor, comparativ cu Belarus şi Ucraina, prezintă cele mai mari perspective. Şi chiar dacă pentru Ucraina şi Moldova Rusia continuă să joace un rol hotărîtor, revenirea la situaţia de pînă în anul 2013 deja este imposibilă", este menţionat în articol.


SURSA

Comentarii