02.06.2015 15:09

Statistici ANRCETI: Cât vobim la telefonul mobil

Telefonia mobilă intră tot mai îndrăzneț în viața noastră. Potrivit Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în primele trei luni ale anului, volumul total al vânzărilor pe acest segment de piaţă a crescut, față de aceeași perioadă a anului trecut 2014, cu 4,8% și a însumat circa 834,5 mil.lei

Creşterea se datorează, în principal, sporirii volumul traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă. Indicatorul respectiv a depăşit cifra de 1,5 mld. minute. În acelaşi timp, traficul mediu lunar per utilizator al serviciilor de telefonie mobilă a sporit cu 13% și a alcătuit 229 minute, ceea ce înseamnă că un persoană vorbește la telefonul mobil, în medie, trei ore şi 49 minute pe lună.

Potrivit datelor statistice prezentate Agenției, de cei trei furnizori de servicii de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom), cea mai semnificativă creștere a traficului de voce – de 6,4% a fost înregistrată de SA “Orange Moldova”. Volumul traficului în rețeaua SA „Moldcell” a crescut cu 1% , iar în rețeaua SA „Moldtelecom” s-a micşorat cu 2,7% . Cel mai mare număr mediu lunar de minute vorbite la telefonul mobil (285 minute) a fost înregistrat de clienții SA “Orange Moldova”. Un utilizator final al SA „Moldcell” a vorbit în mediu lunar la telefon 162 minute, iar cel deservit de SA “Moldtelecom”– 105 minute.

În primul trimestru al anului 2015, Cota de piață deţinută de SA „Orange Moldova” a însumat 68,6%, cota SA „Moldcell” a alcătuit 27,9%, iar cota SA “Moldtelecom” a constituit 3,5%.

Comentarii