24.11.2016 10:46

Sturza: În Moldova se aşteaptă alegeri parlamentare anticipate

Fostul prim-ministru al Moldovei, omul de afaceri Ion Sturza este convins că alegerile prezidenţiale din 2016 au fost un preludiu pentru alegerile parlamentare, care, posibil, se vor desfăşura anticipat, în 2017.

Într-un interviu pentru emisiunea radio "Sinteze şi dezbateri de politică externă", el a menţionat că alegerile prezidenţiale nu au avut sens dacă acestea "nu se cuplează cu nişte alegeri care contează la modul real şi nu în 2018 sau 2019, cînd ar trebui să fie în mod normal, ci cît mai rapid".

„Din păcate, rezultatele alegerilor din 13 noiembrie nu aduc pacea socială, nu aduc schimbarea, nu aduc elementul de stabilitate de care de fapt are nevoie Republica Moldova. Nu aduc certitudine în relaţiile noastre pe plan extern, iar cu Ucraina şi România lucrurile chiar devin foarte belicoase. Dar cel mai important astăzi e să ne calmăm, să ne acceptăm unii pe alţii, să acceptăm greşelile şi victoriile din campanie şi să ne poziţionăm pentru viitoarele lupte, dar paşnic”, a spus Sturza.

El şi-a exprimat îndoiala că victoria candidatului Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, ar putea influenţa pozitiv relaţiile Moldovei cu Federaţia Rusă.

„Rusia ar putea face nişte concesii temporare economice, dar nu vom avea căi de acces spre Federaţia Rusă. În plus, preşedintele ucrainean a fost destul de împăciuitor şi a spus că este gata să lucreze cu Republica Moldova dacă guvernanţii de la Chişinău vor fi fermi pe poziţiile europene. Şi mai trist cred că este cu România. Opinia publică este extrem de scandalizată de faptul că preşedinte al Republicii Moldova a devenit un românofob, un tip care, într-o manieră foarte primitivă, în mod conştient şi constant, a atacat România şi românii, idealurile româneşti”, consideră Sturza.

SURSA

Comentarii