22.05.2015 07:44

SUA și Cuba negociază restabilirea relațiilor diplomatice

După o întrerupte de peste o jumătate de secol, în cadrul unui dezgheț istoric declanșat între Statele Unite și Cuba încă din perioada Războiului Rece, cei doi adversari continuă vineri la Washington negocierile în vederea restabilirii relațiilor diplomatice bilaterale.

Pentru a patra oară din ianuarie, delegații din cele două ministere de externe s-au întâlnit joi la Departamentul de Stat pentru a discuta despre redeschiderea cancelariilor și schimbul de ambasadori între cele două capitale, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Întrevederile au continuat și în cursul zilei de vineri.

Subsecretarul american de stat pentru America Latină, Roberta Jacobson, a discutat față în față cu directoarea generală cubaneză pentru Statele Unite, Josefina Vidal Ferreiro. Anterior diplomata americană a recunoscut că problema delicată a drepturilor omului și a democrației rămâne principalul obstacol în relațiile dintre Washington și Havana.

Menționăm că după luni de negocieri secrete între Statele Unite și Cuba, sub egida Vaticanului, președinții Barack Obama și Raul Castro au anunțat pe 17 decembrie dezghețarea relațiilor dintre cele două țări după mai bine de 50 de ani de criză și tensiuni moștenite din perioada Războiului Rece. În aprilie, la Ciudad de Panama, cei doi lideri au avut o întrevedere istorică privată.

Comentarii