11.02.2015 10:29

SUA va acorda totuși armament pentru Ucraina

În contextul discuțiilor despre o posibilă decizie a SUA de a livra armament Ucrainei,vă informăm că un grup de parlamentari americani au elaborat și au făcut public proiectul de lege privind acordarea ajutorului militar Ucrainei. În document este indicată suma de un miliard de dolari pentru furnizarea tehnicii și avioanelor de luptă, dar și pentru pregătirea militarilor, transmite Rbc.ru cu referire la The New York Times.

Potrivit documentului, SUA ar urma să transfere banii până în septembrie 2017, iar suma va fi utilizată pentru furnizarea avioanelor de luptă, a tehnicii militare și a munișiilor. În speță, este vorba despre sisteme antitancuri și radare pentru detectarea rachetelor. O altă parte din acel 1 mld. dolari vor fi folosiți pentru pregătirea militarilor ucraineni. Autorii proiectului de lege susțin că acest ajutor ar susține și încercările Germaniei și Franței de a reglementa conflictul ucrainean. Cancelarul german, Angela Merkel însă și-a expus dezacordul vis-a-vis de acest proiect.

Aceasta a vorbit săptămâna trecută la conferința de securitate de la Munhen că ajutorul militar nu rezolvă conflictul armat din Ucraina. Și președintele SUA, Barack Obama a declarat, după discuțiile cu Angela Merkel, că, deocamdată, nu a fost luată decizia de a furniza avioane de luptă în Ucraina. El a accentuat că SUA va întreprinde această măsură numai dacă vor fi iepuizate discuțiile diplomatice.

Comentarii