14.04.2015 10:20

Tapiola: Moldova riscă să piardă următoare tranșă de finanțare din partea UE

Suportul bugetar din partea UE preconizat pentru reforma justiției se cifrează la 60 de milioane de euro. Moldova însă riscă să rateze următoarea tranșă de finanțare, a treia la număr, din cauza restanțelor pe care le are guvernarea, a anunțat șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune, notează noi.md.

Potrivit lui Tapiola, pînă în prezent Moldova a primit 28,2 milioane de euro din cele 60 de milioane, pentru implementarea reformei justiției. Prima tranșă a fost transferată în noiembrie 2013, iar a doua – în august 2014. Transferul celei de-a treia tranșe va depinde de evaluarea făcută de misiunea UE pe parcursul acestui an.

Condițiile-cheie sînt: adoptarea unei noi legi privind procuratura, în deplină conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, ratificarea Protocolului 12 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care interzice toate formele de discriminare, precum și implementarea noilor proceduri de selectare, promovare și transfer a judecătorilor, inclusiv introducerea evaluărilor de performanță periodice”, a precizat Tapiola.

În cazul în care aceste condiții nu vor fi îndeplinite, spune Tapiola, autoritățile ar putea să primească mai puțini bani decît a fost preconizat inițial sau să nu mai aibă acces la această sumă. Anterior, Republica Moldova a pierdut două milioane de euro, din cauza lipsei unor progrese în procesul combaterii corupției din sistemul justiției.

Oficialul a subliniat că Delegația UE a primit deja o nouă solicitare din partea Guvernului, pentru aducerea unei misiuni europene la Chișinău, care s-ar concentra mai mult pe combaterea corupției. Pirkka Tapiola a explicat că acest lucru ar putea fi realizat prin acordarea asistenței necesare Centrului Anticorupție și Comisiei Naționale de Integritate din partea ofițerilor de urmărire penală din UE.

Comentarii