18.11.2016 04:20

Tănase: Mi se cere să anulez rezultatele alegerilor

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că în ultimele zile a primit zeci de mesaje prin diverse căi, prin care i se cere personal să anuleze rezultatele alegerilor din 13 noiembrie.

Acesta a precizat într-o declarație publică că transmiterea acestor mesaje ar constitui de fapt acțiuni orchestrate.

„Deşi sînt semnate de persoane necunoscute diferite, conținutul acestor mesaje este absolut identic, toate făcînd un recurs inadmisibil la chestiuni de familie, cu un caracter absolut privat. Cu regret, unele dintre aceste mesaje au fost preluate şi de anumite portaluri de știri. Acest fapt mă conduce la concluzia unei acțiuni orchestrate, fapt despre care am informat plenul Curții Constituţionale”, a menționat Alexandru Tănase.

În contextul solicitărilor care i-au fost înaintate, președintele Curții Constituționale a ținut să facă anumite precizări, pentru a pune punct speculațiilor cu privire la validarea rezultatelor alegerilor. Potrivit lui, toate deciziile CCM sînt adoptate de plenul instituției, şi nu de președinte. Totodată, Tănase a amintit că toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de instanţele de judecată, acest fapt nefiind de competenţa Curţii Constituţionale.

„Curtea Constituțională nu deține instrumentarul legal necesar pentru administrarea probelor, pentru audierea martorilor etc. Aceste posibilităţi legale există doar în instanțele de drept comun. Confirmarea rezultatelor alegerilor are loc doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun şi doar în limita încălcărilor constatate de către instanțele de drept comun”, se arată în declarația semnată de Alexandru Tănase.

Președintele CCM a atras atenția concurenților electorali asupra necesității respectării prevederilor legale privind căile şi termenele de semnalare a încălcărilor electorale.

SURSA

Comentarii