02.09.2016 10:15

MAE de la Tiraspol acuză din nou conducerea Moldovei

Ministerul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN a calificat reţinerea viceministrului de externe al Abhaziei, Oleg Arşba, drept "o nouă tentativă provocatoare de a limita contactele internaţionale ale Transnistriei".

Oleg Arşba, care urma să ajungă în Transnistria "la invitaţia conducerii RMN", a fost reţinut ieri de Poliţia de Frontieră a Moldovei la Aeroportul Chişinău şi a fost deportat.

În declaraţia MAE se menţionează că "partea transnistreană a anunţat din timp Republica Moldova despre vizita planificată a oaspetelui străin, însă, cu toate acestea, în privinţa reprezentantului Abhaziei au fost aplicate măsuri represive".

În opinia Tiraspolului, "acest incident este o confirmare a slăbiciunii şi nematurităţii politice a părţii moldoveneşti şi arată o nouă tentativă a RM de a limita prin metode primitive contactele internaţionale ale Transnistriei".

În acelaşi timp, autorii documentului sînt convinşi că "astfel de demersuri panicarde nu vor putea împiedica dezvoltarea progresivă a cooperării Transnistriei cu statele frăţeşti, inclusiv cu Republica Abhazia".

MAE al Transnistriei consideră că "acţiunile RM complică şi mai mult situaţia în procesul de negocieri şi arată incapacitatea Chişinăului de a purta un dialog respectuos şi la temă cu partea transnistreană la masa de negocieri".

MAE recomandă Chişinăului "să revizuiască critic paradigma discriminatoare a atitudinii faţă de Transnistria" şi îndeamnă partenerii internaţionali, inclusiv participanţii la formatul 5+2, "să evalueze corespunzător acţiunile necivilizate ale RM".

Ministerul Afacerilor Externe al Abhaziei, de asemenea, şi-a exprimat indignarea, considerînd că "acţiunile Moldovei faţă de înalţii demnitari ai Republicii Abhazia sînt inadmisibile şi discriminatoare".

Instituţia a îndemnat comunitatea internaţională şi mediatorii în procesul de reglementare transnistreană "să evalueze obiectiv evenimentele întîmplate şi să influenţeze în vederea neadmiterii pe viitor a unor astfel de acţiuni provocatoare din partea Moldovei".

Oleg Arşba urma să ajungă la Tiraspol "pentru a serba aniversarea a 26-a a independenţei RMN". Acesta nu este primul caz de deportare din Moldova a funcţionarilor din Osetia de Sud şi Abhazia, recunoscute practic numai de Rusia. Anul trecut mai mulţi funcţionari din aceste foste regiuni ale Georgiei au fost reţinuţi şi deportaţi după ce au participat la parada militară de la Tiraspol, nemaiavînd dreptul de a intra pe teritoriul RM în următorii 10 ani.

SURSA

Comentarii