29.12.2014 16:54

Totalurile primei ședințe a noului Legislativ

Astăzi, a fost constituit legal Parlamentul de legislatura a XX-a. În cadrul primei ședințe au fost prezentate fracțiunile parlamentare și conducerea acestora.

Astfel, fracțiunea parlamentară a socialiștilor va fi condusă de Zinaida Greceanîi, cea a liberal-democraților de Vlad Filat, a comuniștilor - de Violeta Ivanov, Marian Lupu va prezenta fracțiunea democrațiolor, iar Mihai Ghimpu pe cea a liberalilor. În timpul ședinței noului Parlament, Irina Vlah, membru al PCRM a anunțat jurnaliștii că părăsește fracțiunea pe motiv că aceasta a luat un alt curs decât cel anunțat și încearcă să facă coaliție cu partidele pro-europene.

"În aceste condiții eu nu văd oportun să ader la fracțiunea comuniștilor și-mi voi desfășura activitatea în Parlamentul de legislatura a XX-a fiind în calitate de candidat independent", a declarat Irina Vlah, membru PCRM.

Președintele PSRM, Igor Dodon a vorbit despre probleme acute din unele sectoare ale economiei naționale și a cerut să fie început cât mai curând posibil procesul legislativ.

Președinții celorate fracțiuni parlamentare sunt de părere că următoare ședință a Parlamentului poate fi fixată numai după ce vor fi definitivate negocierile privind formarea coaliției. Amintim că PLDM, PD și PL au anunțat că sunt disponibile să formeze o coaliție de guvernare, însă procesul de negociere este blocat. Președinții fracțiunilor însă neagă că discuțiile s-au oprit. Mai mult decât atât, ei spun că partajarea funcțiilor este o chestiune secundară.

Următoarea ședință a Legislativului nou ales ar putea avea loc la data de 12 sau 13 ianuarie. Atunci va fi ales președintele și vicepreședinții Parlamentului. Legea bugetului și Politica fiscală și vamală pentru 2015 sunt printre primele subiecte care au fost anunțate spre examinare de către noul Parlament.

Comentarii