01.09.2014 09:59

TRANSPORTATORII, ÎMPOTRIVA PLĂCUȚELOR GALBENE

Începând de astăzi, transportatorii auto de călători care nu și-au instalat plăcuţe de înmatriculare galbene vor primi amenzi de la inspectorii de patrulare. Ei au avut la dispoziție șase luni pentru a se conforma noilor reguli. Obligativitatea instalării plăcuțelor galbene de înmatriculare are scopul de a contracara transportul ilicit de călători.

Deși au avut la dispoziție jumătate de an pentru a se conforma noilor reguli, șoferii microbuzelor de pasageri nu s-au grăbit să o facă. Cei de la uniunea transportatorilor sunt de părere că nu ar trebui să se grăbească să inlocuiască plăcuțele de inmatriculare existente cu cele galbene, pe motiv că schimbarea culorii la plăcuțele de înmatriculare nu va rezolva problema de transport ilegal de persoane, și doar va lovit asupra buzunarelor transportatorilor.

EUGEN DAȚCO, Președintele Uniunii Transportatorilor și Drumarilor: Transportatorii auto sunt obligați să cumpere aceste numere de îmatriculare noi. De ce să cumpere altele noi, dacă ei au deja unul? În țară situația este următoarea, în oraș sunt 1800 de microbuze și 1500 de taxiuri, deja sunt 3300. Plus la aceasta, în afara orașului lucrează 4000 de unități de transport. Deci, în total sunt 7300 de unități, câte 350 de lei plăcuța, iese peste 3 mil. de lei, sumă pe care trebuie să o plătească transportatorii pentru ca să lucreze așa cum lucrau și înainte. Plus la toate, aceasta nu schimbă nici, securitatea în transport și nici nu rezolvă problema transportului ilicit. Deci, cum spunea Cernomârdin, au vrut să facă mai bine, dar a ieșit ca de obicei.

Potrivit uniunii transportatorilor, aceasta nu este prima încercare a autorităților de a combate traficului ilegal de călători. Tot ei sunt de părere că această acțiune este inutilă și de aceea și nu le-a reușit. Potrivit Întreprinderii de Stat "Registru", până acum au fost eliberate peste 2.500 de plăcuţe de înmatriculare galbene, dintre care jumătate au fost eliberate în luna august. Tot ei explică și de ce este necesar ca șoferii de microbuze să chimbe plăcuțelele în culoarea galbenă.

ION CODRU șeful departamentului Î.S. „Registru”: În primul rând, aceste plăcuțe galbene, în transportul public se vor evidenția mai bine. Plus la toate, pentru organele de control va fi mai ușor să le indentifice. Ei vor ști că aceste unități de transport lucrează legal și nu le vor opri la control. Vor fi oprite doar acele unități de transport care nu se vor conforma noilor reguli și vor continua să transporte pasageri.

Înlocuirea plăcuțelor de înmatriculare pentru unitățile de transport a pasagerilor, atât din mediul urban cât și din mediul rural era necesară până la 1 septembrie. Cei care nu au reușit să schimbe numerele de înmatriculare în culoarea galbenă, inițial vor primi doar un avertisment. Dar, în viitor, ar putea primi și amenzi de până la 2 mii de lei.

Comentarii