21.11.2016 14:01

Tulbure: Relațiile Moldovei cu partenerii externi nu se vor schimba radical

Alegerea lui Igor Dodon în calitate de președinte al Republicii Moldova nu va provoca schimbări radicale în relațiile cu Rusia și Occidentul”.

Opinia aparține politologului Alexei Tulbure, fost ambasador al Moldovei la ONU, și a fost exprimată într-un interviu acordat portalului NOI.md. Analistul politic este de părere că, după consumarea perioadei electorale, Igor Dodon și-ar putea schimba retorica și renunța la mesajele intransigente promovate în campanie.

„Relațiile internaționale au o anumită inerție, un anumit grad de conservatism, ele nu se schimbă brusc. Prin urmare, nu prognozez schimbări radicale ale logicii și tonalității relațiilor noastre externe, cu partenerii din Est sau Vest. Cu Federația Rusă se vor depune, probabil, eforturi să se arate că noul președinte poate obține schimbări la deschiderea pieței rusești pentru mărfurile noastre, de exemplu, dar nici aici nu cred că vor fi schimbări foarte mari, pentru că sînt limitate posibilitățile și ale Federației Ruse, și ale președintelui. Prioritățile în politica internă și cea externă aparțin totuși Guvernului”, a precizat Tulbure.

Politologul mai afirmă că, deși prevederile constituționale îi oferă posibilitatea președintelui să inițieze un referendum, în cazul dat, pentru denunțarea Acordului de asociere cu UE, acest exercițiu nu va avea neapărat finalitatea scontată de PSRM.

„Să nu uităm că rezultatele referendumului trebuie confirmate prin vot, în Parlament. Atît timp cît Parlamentul este controlat de alte forțe politice, iar președintele nu este susținut de majoritate, acest exercițiu poate să nu aibă finalitatea dorită. În ceea ce ține de relațiile cu Occidentul, să ne aducem aminte de anul 2001, cînd au cîștigat alegerile comuniștii – era un șoc, dar foarte repede a fost depășit, iar comuniștii au avut o cooperare stabilă cu Occidentul, pe alocuri chiar eficientă”, a explicat Alexei Tulbure.

SURSA

Comentarii