09.07.2014 11:22

UCRAINA A PREZENTAT PROIECTUL DE REFORMĂ CONSTITUȚIONALĂ

Guvernul ucrainean a prezentat experţilor Consiliului Europei proiectul de reformă constituţională prin care extinde puterile regiunilor, un proiect "foarte important", dar care nu este "federalist", a anunţat ieri vicepremierul ucrainean, Vladimir Groisman, citat de agenția Mediafax.

Vicepremierul ucrainean a precizat că după această reformă, autoritățile locale și regionale vor obține atribuții mai importante, ceea ce va permite Ucrainei ”să construiască un sistem de bună guvernanţă" şi "să devină o ţară cu adevărat europeană", a subliniat Groisman în cursul unei conferinţe de presă la sediul Consiliului Europei, la Strasbourg.
Reforma, menită detensionării conflictelor cu rebelii proruşi din estul ţării, prevede alegerea guvernatorilor de către aleşii locali, care, în prezent, sunt numiţi de puterea centrală de la Kiev, şi o utilizare mai largă a limbii ruse în instituţiile de învăţământ şi în întreprinderi.
Proiectul de reformă urmează să fie examinat de experţii Comisiei de la Veneţia, care va prezenta avizul în câteva săptămâni.

Comentarii