06.04.2015 09:18

UCRAINA. Un an de la începutul conflictului din Donbas, soldat cu peste 6.000 de morți

Astăzi se împlinește un an la escaladarea conflictului armat din estul Ucrainei. Războiul soldat cu peste 6.000 de morţi a avut un impact colosal asupra economiei țării vecine. Agenția de presă AFP scrie că în următorii zeci de ani Ucraina ar putea deveni dependentă de ajutoare externe.

Pe 6 aprilie 2014 insurgenții proruşi preiau controlul asupra sediilor administraţiei regionale de la Doneţk şi serviciilor secrete din Lugansk, în estul Ucrainei. Astfel s-a declanşat o rebeliune împotriva Kievului.
După luni întregi de eforturi diplomatice zadarnice, Kievul şi separatiştii semnează, în septembrie, la Minsk, un acord care prevede un armistiţiu. Acesta însă nu a funcționat, iar în februarie, François Hollande şi Angela Merkel îi conving pe Vladimir Putin şi Petro Poroşenko să-şi reafirme susţinerea faţă de acordurile de la Minsk și este proclamat un nou armistiţiu.
În tot acest timp economia Ucrainei se dărăma consecutiv. Valoarea hrivnei a scăzut cu circa 50 la sută de la începutul anului. Produsul intern brut al țării s-a micșorat anul trecut cu 6,8 la sută.
Industria grea din estul Ucrainei a fost complet paralizată, iar volumele de producere s-au micșorat cu circa o cincime.
Criza din țară și incertitudinea zile de mâine îi face pe investiturii străini să ocolească sau chiar să
abandoneze piața ucraineană, iar cel mai grav este că lucrurile nu se vor schimba atât de repede în bine.
Conform statisticilor oficiale și ale Băncii Centrale, în 2015 se prognozează un declin a economiei țării
de 7,5 la sută.
Totodată, potrivit prognozei Fondului Monetar Internațional, rata datoriei publice raportată la produsul intern brut (PIB) va crește de la un nivel sănătos de 40 procente în 2013 la 94 procente în 2015.

Comentarii