08.09.2014 10:02

UE, GATA SĂ REVIZUEASCĂ SANCȚIUNILE

UE este pregătită să revină asupra sancţiunilor impuse Rusiei, dacă armistiţiul din estul Ucrainei va fi respectat. Anunțul a fost făcut ieri, de președintele Consiliului European Herman Van Rompuy, informează Mediafax cu referire la AFP.

Armistiţiul este un pas important, dar este doar un pas", a declarat Herman Van Rompuy pentru un post TV belgian. "Pentru a spori presiunea asupra Rusiei, am adoptat sancţiuni în mai multe faze. La ultimul Consiliu European (pe 30 august), am accelerat, iar acest lucru s-a concretizat săptămâna trecută. Luni, acest lucru va fi aprobat în mod oficial de către şefii de guverne. Suntem pregătiţi, însă, dacă armistiţiul este durabil şi/sau dacă negocierile de pace încep, să revenim asupra acestor sancţiuni", a adăugat Van Rompuy, pentru postul public flamand. Noua serie de sancţiuni, finalizată vineri de către ambasadorii UE, include atât măsuri consolidate privind accesul pe pieţe de capitaluri, apărare, bunuri cu dublu uz civil şi militar şi tehnologii sensibile, cât şi o nouă listă cu nume de persoane vizate de o blocare a averii şi interdicţia de a le fi emise vize europene.
Între timp, prima victimă de la intrarea în vigoare a armistiţiului în Ucreina este o femeie care a fost omorâtă în tiruri, la Mariupol, iar zona din jurul aeroportului de la Doneţk era duminică scena unor tiluri de artilerie, provocând temeri cu privire la un eşec al unei ieşiri din criza între Kiev şi rebeli.

Comentarii