14.04.2015 09:13

Un nou acord între Moscova și Kiev de retragere a armamentului greu din estul Ucrainei

Un nou acord între Moscova şi Kiev pentru continuarea retragerii armamentului din estul Ucrainei. Miniştrii de Externe rus şi ucrainean au ajuns la această înțelegere, luni noaptea, la Berlin, în prezenţa omologilor lor francez şi german. Întâlnirea celor patru oficiali a avut loc pe fundalul intensificării ostilităţilor din estul Ucrainei, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Cele peste patru ore de negocieri, găzduite de către ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, s-au desfăşurat pe fondul unei intensificări a violenţelor într-un sat de la Marea Azov. Forţele ucrainene şi insurgenţii s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului încheiat în februarie în capitala belarusă Minsk. Drept urmare, șefii diplomaţiilor din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania au îndemnat la o consolidare a rolului misiunii observatorilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, în regiunea ucraineană Donbas.

Negocierile au fost "foarte lungi, foarte intense, iar uneori foarte controversate", dată fiind situaţia tensionată de pe teren, a recunoscut Steinmeier la finalul reuniunii, după miezul nopţii. "Toată lumea ştie că ne aşteaptă un drum lung", a declarat el, "însă vom face tot ceea ce putem pentru a continua procesul". Şeful diplomaţiei germane a subliniat că nu există alternativă la înţelegerile de la Minsk.

Totodată, Moscova şi Kievul au căzut de acord să retragă armamentul de calibru mai mic de pe linia frontului, într-o încercare de a pune capăt conflictului. Steinmeier a anunţat că noul acord implică retragerea mortarelor şi armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri, dar şi toate tipurile de tancuri. Acordul îndeamnă, de asemenea, la organizarea unor alegeri locale în zonele de conflict, la continuarea schimbului de prizonieri de război şi la o îmbunătăţire a situaţiei economice disperate din zonă.

Comentarii