01.11.2016 11:01

Cetățenii străini vor obține mai ușor cetățenia Transnistriei

Președintele autoproclamatei RMN, Evgheni Șevciuk, a semnat un decret, potrivit căruia a fost simplificat mecanismul de obținere a cetățeniei transnistrene pentru cetățenii străini.

De acum înainte cetățenii străini și apatrizii care au pe teritoriul republicii bunuri imobiliare sau sînt implicați în realizarea proiectelor de investiții și de inovare au dreptul de a obține permis de ședere în Republica Moldovenească Nistreană, înainte de obținerea cetățeniei RMN, pînă la expirarea termenului de trei ani de ședere pe teritoriul republicii. Aceeași normă se aplică și în cazul soților, rudelor apropiate (tată, mamă, copii) care solicită cetățenia transnistreană.

După obținerea permisului de ședere categoriile de persoane specificate în Decretul Președintelui vor avea dreptul să solicite cetățenia RMN în baza procedurii stabilite prin lege. Totodată, în cazul cetățenilor străini și apatrizilor –cetățeni ai fostei Uniuni Sovietice - Legea RMN „Cu privire la cetățenia RMN” nu vizează norma privind respectarea termenului de ședere permanentă de un an înainte obținerea cetățeniei RMN.

Reamintim că rectificarea actualului mecanism de obținere a cetățeniei transnistrene de către cetățeni străini a fost adoptată în baza rezultatelor întîlnirilor periodice ale Președintelui cu locuitorii orașelor și raioanelor republicii care au apelat la șeful statului cu solicitarea respectivă.

În vederea familiarizării prompte a societății cu decizia adoptată Președintele, Evgheni Șevciuk, a dispus Ministerului Afacerilor Interne al RMN și șefilor administrațiilor publice din orașe și raioane să plaseze informația privind mecanismul simplificat, cu lista de documente necesare pe site-urile oficiale ale ministerelor și standurile de informare, precum și în presa locală.

Decretul intră în vigoare, începînd cu ziua următoare datei publicării oficiale a acestuia.

SURSA

Comentarii