Polonia urmeaza sa adopte o decizie legata de aderarea tarii la zona euro după alegerile parlamentare din toamna anului viitor, a declarat preşedintele Bronislaw Komorowski.

In virtutea prevederilor tratatului de aderare la UE, Polonia este obligată să intre la un moment dat in zona euro. Varsovia nu a fixat nici pana acum o dată ţintă, precizând de fiecare data cand subiectul a fost abordat o hotarare va veni dupa definitivarea noilor instituţii din regiune, scrie incomemagazine.ro.

Potrivit sondajelor de opinie, polonezii nu agreaza ideea adoptarii monedei unite, în condiţiile în care cele mai multe dintre statele UE care fac parte din zona euro înregistrează o stagnare a creşterii economice şi inflaţie scăzută după criza datoriilor.

Komorowski a adăugat că Polonia trebuie să se pregătească pentru o dezbatere cu privire la aderarea sa la zona euro, care ar 'trebui să se finalizeze printr-o decizie, după alegerile parlamentare'.

Calitatea de ţară membră a zonei euro ar obliga Polonia să modifice Constituţia, care prevede zlotul drept moneda naţională. Dar guvernul de centru-dreapta al premierului Ewa Kopacz nu dispune de o majoritatea parlamentara de două treimi pentru a amenda Constituţia.