12.10.2016 10:35

Vitalie Vrabie: Nu putem să concediem toţi vameşii

Un număr de 50 de persoane urmează a fi angajate în sistemul vamal în urma unui concurs, care se va desfăşura în această lună, în locul vameşilor suspendaţi din funcţie sau care au plecat benevol.

Anunţul a fost făcut de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Vitalie Vrabie a precizat că scopul principal pe care îl urmăreşte este de combaterea contrabandei şi a corupţiei în sistemul vamal, însă nu poate merge pe varianta zero. „Nu putem să concediem toţi vameşii. Majoritatea din ei sunt buni profesionişti, sunt oneşti. Dar anual din sistemul vamal pleacă în jur de cinci la sută din angajaţi. În locul lor angajăm cadre tinere, în bază de concurs”, a spus şeful vămilor.

Potrivi lui Vrabie o cauză care îi determină pe vameşi să accepte mituirea sunt şi salariile mici. „Pentru e evita cazurile de corupţie, noi am recurs la o rotaţie periodică a cadrelor, sunt transferaţi de la un post la altul. Dar salariile mici nu le permite să-şi acopere necesităţile. Vameşii trebuie să aibă salarii adecvate, ca să nu fie tentaţi să ia mită”.

Pe 1 octombrie, un număr de 28 de vameşi de la vămile Palanca, Tudora şi Bender au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA pentru corupere pasivă. Angajaţii acestor vămi au implementat scheme privind estorcarea mitei în procesul de vămuire a mărfurilor.



SURSA

Comentarii