06.09.2016 09:00

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei vor avea loc pe 20 noiembrie

Alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) vor avea loc pe 20 noiembrie. Hotărîrea a fost luată luni cu majoritatea voturilor deputaţilor APG.

Avînd în vedere că expiră mandatul actualei componenţe a APG, problema numirii datei alegerilor se discută de mult timp. Mai mulţi deputaţi au propus ca alegerile deputaţilor în APG să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile preşedintelui Moldovei, pentru a economisi mijloacele financiare.

"Cu toată dorinţa, acest lucru este imposibil. Alegerile preşedintelui Moldovei se desfăşoară în conformitate cu Codul electoral al Moldovei, iar alegerile în APG – conform codului electoral găgăuz. Cele două coduri conţin diferite prevederi despre formarea circumscripţiilor electorale şi a comisiilor electorale în teritoriu. O componenţă a comisiei nu poate desfăşura două tipuri diferite de alegeri. Eu sînt pentru a desfăşura alegerile cît mai curînd. Dar aş propune ca primul tur să fie organizat pe 4 decembrie, iar al doilea – pe 18 decembrie", a spus preşedintele Comisiei juridice a APG, Ivan Burgudji.

Şi alţi deputaţi s-au pronunţat împotriva comasării alegerilor, deoarece "acest lucru îi va deruta pe alegători, care nu vor şti pentru cine să voteze".

Preşedintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, a menţionat că în societate au apărut insinuări "cu privire la tergiversarea alegerilor" în organul legislativ. Cu toate acestea, Constantinov a subliniat că Adunarea Populară respectă termenele prevăzute de legislaţie.

"Părerea mea este că alegerile trebuie stabilite pentru data de 20 noiembrie. Este necesar ca noua componenţă a APG să intre în noul an cu bugetul adoptat. Pînă cînd va fi organizat al doilea tur, pînă cînd se vor desfăşura şedinţele de judecată, în decembrie, e necesar de format noua componenţă a APG", a declarat Constantinov.

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a spus că data de 20 noiembrie este oportună pentru desfăşurarea primului tur, pentru a avea timp pentru adoptarea bugetului Găgăuziei pentru anul viitor.

"Vă rog insistent să susţineţi această propunere, în noul an noi trebuie să intrăm cu o nouă componenţă şi cu un nou buget adoptat. Aceasta este rugămintea Comitetului Executiv", a spus Vlah.

Cu majoritate de voturi, alegerile în APG de legislatura a şasea au fost stabilite pentru data de 20 noiembrie.

SURSA

Comentarii