15.07.2014 16:41

UE, FĂRĂ NOI MEMBRI ÎN URMĂTORII CINCI ANI

Noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că în următorii cinci ani UE nu se va mai extinde. Astfel, el a anunțat că în cei cinci ani ai mandatului său, niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture comunității europene.

Jean-Claude Juncker, Fostul premier al Luxemburgului a fost votat, astăzi, de plenul Parlamentului European pentru una din cele mai importante posturi din Uniunea Europeană. El va executa funcția de președinte al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019.
Juncker a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de o pauză în procesul său de extindere, cu scopul de a consolida ceea ce s-a făcut în 28 de state membre, amintind că 13 ţări au aderat în ultimii zece ani.
De asemenea, Juncker a făcut apel la "intensificarea eforturilor de cooperare, de asociere şi de parteneriat" cu ţările din "vecinătatea estică", precum Ucraina şi Republica Moldova.
Astfel, după aderarea Croaţiei în 2013, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania şi Bosnia-Herţegovina s-au angajat în negocieri mai mult sau mai puţin avansate cu UE, în timp ce procesul pare să fie într-un punct mort cu Turcia.

Comentarii