25.02.2015 14:31

Zona EURO riscă să intre în DEFLAȚIE

Zona euro riscă să se cufunde în deflație! Potrivit informațiilor prezentate de Oficiul European de Statistică, în decembrie 2014 rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,2%, însă aceasta a continuat să scadă până a ajuns la minus 0,6% în ianurie. Un motiv ar fi reducerea preţurilor la energie.

Potrivit datelor Eurostat aceasta este a doua lună consecutivă de scădere a inflaţiei în teritoriu negativ înregistrată de zona euro după octombrie 2009. Potrivit experților dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.
În ianuarie ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană au fost Malta, cu 0,8%, Austria şi România, ambele cu 0,5%.
De asemenea, luna trecută, în 26 de state membre ale UE s-au înregistrat rate negative ale inflaţiei.
În context, la 22 ianuarie, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a estimat că rata inflaţiei în zona euro va continua să scadă în următoarele luni, înainte de a urca uşor spre sfârşitul anului datorită măsurilor de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei.
Astfel, conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% prognozată de instituţie.

Comentarii