18.03.2015 16:06

Agricultorii la limita disperării. În acest an există riscul ca pământurile să nu fie prelucrate

Producătorii agricoli au ajuns la limita disperării. Asociațiile de fermeri au anunțat proteste de amploare pe tot teritoriul țării. Fondul de subvenționare mai mic decât cel cerut, majorarea taxei TVA la 20%, lipsa de acordare a compensațiilor pentru cei care au dat fructe la procesare, precum și instabilitatea din sectorul bancar i-a determinat pe agricultori să iasă la manifestații în stradă pe 27 martie.

Președintele UniAgroProtect spune că în urma discuției pe care au avut-o fermierii cu prim-ministrul, Chiril Gaburici, aceștia nu au obținut nici un răspus la solicitările înaintate. Majorarea cotei TVA de la 8% la 20% pentru unele produse va avea consecințe grave asupra activității lor.

Agricultorii spun că în acest an există riscul ca pământurile să nu fie prelucrate deoarece oamenii nu au resurse financiare. Băncile cu greu acordă credite agricultorilor, compensațiile din creditul Polonez nu au fost acordate pentru cei care au avut pierderi, iar prețurile pentru fertilizanți, material semicer și săditor și alte produse necesare au crescut considerabil.

Agricultorii au estimat pierderi destul de mari pentru acest an. Potrivit lui Valeriu Cosarciuc, la sfârșitul anului 2014, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că producătorii de fruncte, vinuri și struguri au înregistrat pierderi în valoare de 1 miliard de lei.

Dacă anul trecut numai producătorii de mere au suportat pierderi de circa 560 milioane de lei, atunci anul acesta cifra va fi cu mult mai mare. Agricultoriilor cer autorităților să mențină cota TVA de 8%, să mărească fondul de subveționare până la 1,2 mlrd. lei, mai cer revolvarea problemei ce ține de oferirea creditelor pentru fermieri, demonopolizarea pieței produselor petroliere și micșorarea până la 1% a ratei dobânzii pentru creditele acordate din Creditul Polonez.

Comentarii