21.08.2014 14:19

ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ, OBIECTIV PRIORITAR ÎN URMPĂTORII ANI

În instituţiile de învăţământ şi spitale va fi creat un mediu favorabil promovării alimentaţiei sănătoase. Executivul a aprobat ieri un program naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei, care prevede aceste lucru. Un alt obiectiv al prgramului este reducerea consumului de grăsimi, zahăr şi sare. Aceste schimbări sunt prevăzute pentru anii 2014-2020 şi necesită resurse financiare în mărime de peste 92 de milioane de lei.

Potrivit e-sanatate.md, autorităţille planifică să schimbe obiceiurile alimentare adânc înrădăcinate în tradiţiile moldovenilor. Pentru acest lucru, urmează să fie modificate o serie de legi şi introducerea unor cursuri de nutriţie, atât pentru elevi, cât şi pentru medici şi profesori. Autoritățile spun că numărul copiilor alăptaţi în primele şase luni de viaţă ar trebui să ajungă la 60%. Una dintre măsuri mai este interzicerea implicării copiilor în publicitatea cu produse nesănătoase.
Datele Ministerului Sănătăţii arată că şase la sută dintre copiii cu vârsta de până la cinci ani suferă de retard statutar, condiţionat de insuficienţă cronică de energie , fiecare al cincilea copil are anemie, iar unul din trei - deficienţă de iod.
Și situaţia printre adulţi este alarmantă. Statisticile oficiale arată că 40% dintre femeile gravide sunt anemice, iar jumătate din populaţia adultă este supraponderală sau obeză.

Comentarii