27.08.2014 13:13

ARTIȘTII PLASTICI DUC FAIMA MOLDOVEI PESTE HOTARE

Lucrarea lui înfrumusețează colecția Patriarhului Chiril al Moscovei, a Regelui Spaniei și a multor iubitori de artă. Este vorba despre un artist plastic moldovean care confecționează vaze din tulpină de lemn. Pe parcursul vieții a sculptat peste 1000 de lucrări, care au fost vândute pe toate meridianele lumii. Constantin Buțan afirmă că este unic în Moldova în ceea ce privește dimensiunile vezelor pe care le creează. Cu toate acestea, consideră că în Moldova arta nicidecum nu poate fi asociată cu businessul, iar moldovenii nu au posibilități pentru ai cumpăra lucrările de valoare.

Constantin Buțan, în vârstă de 54 de ani, pentru prima dată a făcut cunoștință cu această îndeletnicire la lecțiile de muncă, de atunci meșterul nu s-a mai lăsat de sculptat în lemn. Lucrările lui sunt confecționate din tulpină de diferite tipuri de lemn.

Cu toate acestea, Constantin Buțan recunoaste că oamenilor de artă le este foarte greu să-și desfășoare activitatea în Republica Moldova, pentru că lucrările lor nu sunt apreciate pe măsură.

În dependență de mărime, lemnul utilizat și complexitatea ornamentelor, prețul acestor obiecte poate varia de la 50, până la peste 1000 de euro. Totodată, din spusele sculptorului, în străinătate acestea sunt comercializate la un preț aproape dublu și se bucură de o mare popularitate, iar prin acestea, cumpărătorii află despre Moldova și mare le este mirarea când aud de o șară mică cu atâtea talente mari.

Comentarii