07.04.2015 10:00

Astăzi se împlinesc 6 ani de la evenimentele din 7 aprilie

Astăzi se împlinesc 6 ani de la evenimentele din 7 aprilie. Protestele de la Chișinău au început pașnic pe 6 aprilie 2009 și s-au transformat a doua zi în violențe. Protestatarii, circa 30 de mii de persoane au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri.

Unii manifestanți au pătruns în clădirea Parlamentului și în cea a Președinției și le-au incendiat. Din instituţii au fost sustrase documente importante de stat, care au fost distruse. Printre acestea, şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care a fost arsă.
În dosarul "7 aprilie" au fost pornite peste 70 de cauze penale pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către poliţişti.

Menționăm că anul acesta, Curtea de Apel Chișinău, l-a condamnat pe fostul ministru de interene, generalul Gheorghe Papuc la 4 ani cu executare, și pe polițistul Ion Perju, la 10 ani de pușcărie, în dosarul 7 aprilie. Aceștia însă, încă nu au fost reținuți. Menționăm că 21 de persoane care au avut de suferit vor primi indemnizaţii unice. În acest scop, Guvernul va aloca din fondul de rezervă 88 mii lei.

Comentarii