25.11.2016 13:30

Au început verificările în grădiniţe şi şcoli

Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi cei de la Centrul Naţional de Sănătate Publică au dat start verificărilor în şcoli şi grădiniţe.

Verificările au loc după ce ieri, 24 noiembrie, 18 funcţionari din cadrul Direcţiilor de învăţămînt şi agenţi economici au fost reţinuţi pentru că livrau alimente alterate copiilor.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

SURSA

Comentarii