17.03.2015 17:06

BAC-ul în mod oral, declarație făcută de Maia Sandu. Peste 30 de regulamente și alte acte normative noi vor fi puse în aplicare anul acesta

Implementarea Codului educației este obiectivul prioritar pe agenda Ministerului Educației pentru anul 2015. Pentru a pune în aplicare mai multe prevederi ale Codului, în lunile următoare ministerul urmează să elaboreze peste 30 de regulamente și alte acte normative. O declarație în acest sens a făcut astăzi de ministrul Educației, Maia Sandu, citat de MBC-TV.

În vederea implementării Codului educației, Ministerul intenționează să creeze un nou sistem de salarizare a angajaților. Pe viitor, profesorii ar putea fi remunerați în bază de performanțe.

Totodată, ministrul Educației, Maia Sandu, a menționat că pe 23 martie intră în vigoare prevederea Codului educației prin care încetează contractele de muncă cu toți managerii care au împlinit 5 ani de la data numirii în funcție. Astfel, vor fi lansate 30 de concursuri de angajare pentru școlile profesionale, 2 – pentru colegii, aproximativ 100 – pentru licee și peste 1000 pentru gimnazii, școli primare și grădinițe.

De asemenea, ministerul și-a propus modernizarea și revizuirea curriculumului la toate disciplinele și pentru toate clasele. Una din prevederile noi ar putea fi și susținerea examenului de bacalaureat la limba și literatură în mod oral. Deocamdată, nu se ştie când va fi pusă în practică iniţiativa, deoarece necesită o pregătire minuţioasă la nivel tehnic şi metodologic.

Totodată, Ministerul Educației își propune să formeze trei instituții noi: Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional (ANACIP), Agenția Națională pentru Curriculum Evaluare și Inspectoratul Școlar Național.

Comentarii