21.11.2016 15:35

Băncile din regiunea transnistreană se prăbuşesc

Instituţiile bancare din stânga Nistrului s-au pomenit într-o situaţia fără precedent în ultimii 7 ani din cauza că a scăzut dramatic volumul creditelor acordate.

Experţii aşa-zisei bănci centrale din stânga Nistrului susţin că principalul factor care a dus la această prăbuşire este criza valutară, scrie MoldNova.eu.

Potrivit datelor „băncii centrale” din Transnistria, instabilitatea economică a dus la reducerea creditării şi atragerii depozitelor, la creşterea datoriilor faţă de bănci. Şefii instituţiilor din stânga Nistrului susţin că principala cauză a acestei situaţii din prima jumătate a acestui an este criza valutară din regiune. De asemenea, bancherii susţin că majoritatea celor care au luat credite cer modificarea condiţiilor de rambursare a acestora din cauza că nu au bani cu ce să plătească ratele.

Condiţii dure, impuse de bănci

„În acelaşi timp cererile faţă de bănci privind acordarea creditelor a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani. Una dintre bănci a înăsprit atât de mult condiţiile de acordare a împrumuturilor încât doar o cerere din cinci este aprobată în vederea creditării. Principala cauză a refuzului privind acordarea creditelor de către bănci sunt datoriile pe care le au solicitanţii la alte bănci şi pe care nu le pot întoarce.

De asemenea, majoritatea celor care apelează la bănci pentru a se împrumuta nu au un loc stabil de muncă şi nici venituri constante, precum şi prezintă informaţii false în speranţa să obţină bani”, scrie novostipmr.com, care citează declaraţiile reprezentanţilor „băncii centrale”.

Împrumutul „până la salariu”

Astfel, numărul contractelor privind acordarea creditelor în ruble transnistrene s-a redus în primele 6 luni cu 7,6%, înregistrând o valoare de 66.400 de ruble (peste 6.000 de dolari), iar al celor în valută – cu circa 29%, constituind 15.000 de ruble transnistrene (1.360 de dolari).

Locuitorii din regiune iau credite pentru a-şi asigura necesităţile zilnice de consum şi anume împrumutul numit „până la salariu”, precum şi pentru a-şi cumpăra anumite produse sau pentru a-şi repara casa. Cele mai multe credite sunt luate pe un termen de 1-3 ani, urmează cele contractate pe 6 luni – 1 an (peste 25% din total) şi doar 13% din numărul de credite acordate sunt contractate pe un termen mai mare de 3 ani. Suma medie a creditelor este de 3.300 de ruble transnistrene (circa 300 de dolari), mai scrie MoldNova.eu.

Agenţii economici au datorii la bănci

Valoarea depozitelor în valută s-a redus în prima jumătate a anului cu 7% sau cu 72 milioane de ruble (6,5 milioane de dolari). Suma acestora era la 1 iulie de 960,5 milioane de ruble transnistrene sau de 85 milioane de dolari. În ceea ce ţine de creditarea agenţilor economici, numărul contractelor de împrumut s-a redus cu 4,2% faţă de primele 6 luni ale anului curent şi majoritatea banilor sunt oferiţi companiilor mari din regiune.

În acelaşi timp, agenţii economici se împrumută pe termen scurt din cauza că s-a agravat situaţia financiară a acestora, ceea ce a dus la înregistrarea unor datorii fără precedent faţă de bănci şi la solicitarea privind amânarea termenelor de restituire a sumelor.

Menţionăm că Tiraspolul a acuzat în repetate rânduri puterea de la Chişinău şi cea de la Kiev de criza economică şi financiară din regiune.



SURSA

Comentarii