20.10.2014 14:33

CALITATEA GAZELOR, GARANTUL CONSUMATORILOR

Foto: esp.md


Odată cu răcirea timpului de afară, cu toţii începem să ne gândim la sezonul de încălzire. Pentru a fi siguri că la iarnă cetăţenii nu vor îngheţa de frig, specialiştii de la Moldovagaz şi întreprinderile sale afiliate continuă să efectueze verificări inopinate a calităţii gazelor naturale, de astă dată împreună cu echipa MBC, au mers în sudul Moldovei. Unde mai exact, urmăriţi în reportajul ce urmează.

Pentru consumatorii de gaze naturale cel mai important este calitatea acestora, mai ales pe timp de iarnă. Pentru a ne convinge de acest fapt, ne-am îndreptat în UTA Gagauzia, în oraşul Ceadîr-Lunga, unde se lucrează non-stop pentru a asigura furnizarea şi distribuţia continuă a gazelor naturale.

Noi am întreprins o serie de lucrări planificate în conformitate cu programul investițional, și a planului tehnic-organizatoric. Toate lucrările au fost îndeplinite și practic, întreprinderea SRL Gagauz-GAZ este pregătită pentru sezonul de iarnă.

Cu toate acestea, sunt unii care pun la îndoială calitatea gazului furnizat. Se întâmplă să avem mai multe sunete din partea consumatorilor noștri referitor la faptul că flacăra nu ar fi de culoare corespunzătoare, că este roșietică, în loc de albastră. Autospeciala se se deplasează la acești consumatori și se determină, de obicei că este din cauza aragazului astupat, sau din alte motive tehnice, flacăra nu arde corespunzător. Cu alte cuvinte, toate aceste reclamații sunt neîntemeiate.

După ce au fost prelevate toate patru probe de gaze naturale, acestea au fost duse în laborator. Aici, calitatea gazelor este determinată cu ajutorul unui cromatograf care afişează rezultatele direct pe calculator.

Menţionăm că în urma testelor de laborator s-a constatat că puterea calorifică de ardere a gazelor naturale depăşeşte normele stabilite în documentul normativ GOST 5542. Astfel, gazele naturale furnizate de Moldovagaz corespund tuturor parametrilor GOST 5542 valabil ţării exportator, Federaţia Rusa, ţării tranzitor - Ucraina, ţării importator - Republica Moldova, dar şi ţărilor europene, precum România, Bulgaria, Grecia, Macedonia și Turcia.

Comentarii