17.10.2014 14:16

CARACTER SPECULATIV AL SCĂDERII PREȚURILOR LA PETROL

Actuala prăbușire a prețurilor mondiale la petrol are, desigur, motive fundamentale: supraoferta, în creștere pe fonul unei revoluții a gazelor de șist în America de Nord, suprapusă cu scăderea cererii, în special în China și în Europa. Cu toate acestea, mulți experți subestimează rolul speculanților, este de părere Andrei Gurkov, comentator la televiziunea germană ”Deutsche Welle”.

"Valul de o scăderi a prețurilor în ultimele patru luni cu peste 25% nu poate fi explicat doar prin factorii fundamentali, macro-economici. Prin urmare, este tentant să se recurgă la tot felul de "teorii ale conspiratiei", Invocând că Washingtonul s-ar răzbuna pe Moscova pentru Crimeea, sau că saudiții subminează proiectele americane în domeniul gazelor de șist sau proiectele arctice rusești etc. Și aici există o doză de adevăr, totuși posibilitatea administrației de peste ocean de a influența schimbările cotațiilor prețului la petrol pe termen scurt sunt extrem de exagerate iar șeicii au făcut declarațiile lor referitoare la faptul că un preț de 80 de dolari ar fi unul acceptebil, doar cu câteva zile în urmă. Petrolul, însă se ieftinește din luna iunie, iar cele mai semnificative scăderi au avut loc în septembrie și la începutul lunii octombrie. " - a declarat Gurcov. Potrivit lui, în scăderea actuală a prețurilor la petrol poate fi întrezărit un context clar de speculație a unor speculanți mari cum ar fi Fondurile Hedge, dintre care pe piețile de materie primă sunt multe.

Comercianții cu experiență pot juca nu doar la creșterea prețului, dar și la scăderea acestuia. Tocmai acest lucru se întâmplă acum, consideră comentatorul, iar statisticile de la burse confirmă acest lucru: pe piață demult nu a mai fost un număr atât de mare de așa-numite poziții scurte, calculate la ratele în scădere. Potrivit lui Andrei Gurkov, e posibil ca, atunci când speculanții vor considera că au câștigat destul, pretul petrolului va scadea la 73-77 dolari per baril.

Comentarii