01.04.2015 14:54

CARENȚELE PROGRAMELOR DE STUDII ÎN DREPT

Ministerul Educației a inițiat un proces de evaluare a programelor de studii din domeniul Drept din cadrul a 17 universități de stat și private din republică. Cele mai grave probleme au fost identificate la 4 instituții de învățământ superior.

Patru instituții de învățământ din R. Moldova nu vor mai putea pregăti studenți la facultățile de Drept pentru că programele de licență dezvoltate în aceste universități nu corespund standardelor.
Axcestea sunt: Universitatea Slavonă, Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie, Universitatea Perspectiva INT și Institutul Nistrean de Economie şi Drept din Bălţi. Ministerul va propune Guvernului neacreditarea programelor de studii superioare de licență și masterat în domeniul Drept la aceste instituții. Studenții care învață în prezent la facultățile de Drept din cele patru universități nu vor avea de suferit, deoarece tinerii vor finaliza anul de studiu, iar ulterior vor fi transferați la alte universități acreditate pentru a-și lua licența sau masterul în Drept. Ministrul Educației Maia Sandu a precizat în cadrul unei conferințe de presă că universitățile care nu au trecut evaluările vor putea să elimine carențele depistate și să solicite ulterior Agenției Naționale de Asigurare a Calității o nouă verificare. Dacă se va constata că problemele au fost înlăturate, universitățile vor obține autorizații provizorii pentru a putea înmatricula din nou studenți la facultățile de drept.
Evaluatorii au mai stabilit că, că în cazul a peste 50% dintre programele verificate, nu există în totalitate mijloacele necesare pentru realizarea obiectivelor de studii, inclusiv resurse științifice sau resurse umane. De asemenea, o parte din programele de studii și planurile de învățământ corespund doar parțial planului-cadru aprobat de Ministerul Educației.
Programele de formare profesională în domeniul drept au fost evaluate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, structura fiind selectată de Ministerul Educației în urma unui concurs internațional.

Comentarii