01.09.2014 16:42

CÂT COSTĂ SĂ FII STUDENT?

Întâi septembrie nu este doar prima zi de școală dar și începutul cheltuielilor. Pentru a avea studii universitare nu e nevoie doar de cunoştinţe şi perseverenţă, ci şi de mulţi bani. Fie că aleg o universitate de stat, fie una privată, studenții sunt nevoiți să scotă din buzunar sume considerabile de bani. Cheltuielile nu sunt doar ale părinților dar și ale statului, acesta pierde în medie câte 16.500 de lei pe an, pentru întreținerea unui student.

CARTON: ON Pentru a fi student costă bani. Fie că este întreținut de părinți, fie de către stat. Astfel, cei care optează pentru studii la Universitatea de Stat din Moldova trebuie să scoată din buzunar între 5.000 şi 10.000 de lei, în funcție de specialitatea pe care şi-o aleg. Dacă aleg o altă universitate, și costurile bineînțeles sunt diferite. Viitorii economiști de la Academia de Studii Economice din Moldova sunt nevoiți să plătească taxe între 3.000 și 10.000 de lei. Nici viitorii medici nu rămân mai prejos. Taxele la Universitatea de Medicină și Farmaceutică "Nicolae Testemițanu" sunt de-a dreptul "costisitoare". Aici, miile de lei nu au nicio valoare, căci taxele încep de la 17.400 de lei și pot ajunge chiar la 20.300 de lei. Studenții care se visează ingineri, tehnicieni sau constructori de mașini merge la Universitatea Tehnică din Moldova. Cele mai mici taxe sunt în valoare de 3.300 de lei iar cele mai mari - de 7.750 de lei. Pe când, pentru formarea profesională a unui student statul cheltuie în medie câte 16.500 de lei pe an. CARTON OFF. Potrivit reprezentanților de la ministerul educației, și unele instituții de învățământ ar trebui să-și revizuiască taxele de studii pentru studenți, conform calității studiilor oferite.

Studenții sunt conștienți de taxele mult prea mari la unele specialități, dar se împacă cu ideea, spunând că nu au altă ieșire din situație.

Chiar dacă contractele de studii sunt pe alocuri exagerate, Rectorul ASEM susține că acestea sunt mici în comparație cu alte state, dar se mulțumește cu faptul că acestea sunt acceptate de studenții de la noi.

Potrivit Ministerului Educației, anul acesta au fost oferite 6480 de locuri bugetare și 13.000 de locuri contra plată. Dintre care, neacoperite au rămas 600 locuri bugetare și 3.000 la contract.

Comentarii