24.01.2015 09:07

Câtă încredere au cetățenii moldoveni în POLIȚIE

Un studiu realizat de Centrul Analitic ”Expert Grup” vine să confirme că poliția moldovenească se confruntă cu multe probleme, iar încrederea cetățenilor în forțele de ordine ale țării rămâne a fi insuficientă. În aceste condiții, Acordul de Asociere și de Liber Schimb între Republica Moldova și UE vine să susțină dezvoltarea poliției și a controlului la frontiere.

În perioada 2014-2017, UE va oferi, în tranșe, peste 90 de milioane de euro pentru a apropia acestă structură de standardele europene.

Cu banii obținuți de la partenerii europeni, poliția din țară cu pași mici își schimbă înfățișarea. Sectoarele de poliție au fost dotate cu tehnică și inventar: automobile, calculatoare, imprimante, și altele. Viceministrul Afacerilor Interne, Serghei Diaconu, recunoaște că mai avem de lucrat în ce privește profesionalismul cadrelor și combaterea corupției.

Autorul studiului ”Schimbarea la față a poliției după semnarea Acordului de Asociere”, consideră că Acordul va aduce rezultate numai atunci când și sistemul judecătoresc va îndeplini acțiunile menționate în document.

Conform studiului, cetățenii mai au rezerve față de activitatea poliției, iar principale probleme invocate de ei rămân a fi: corupția, lipsa de profesionalism, de inventar polițienesc și de bugete.

Comentarii