11.02.2015 10:44

Cetățenii au tot mai mare încredere în serviciile publice. Proiectul E-Transformare are succes

Gradul de încredere al cetățenilor față de serviciile publice online a crescut până la 67%. Așa arată datele sondajului “Percepția, asimilarea și susținerea, de către populație a e-Transformării Guvernării în Republica Moldova”. Potrivit sondajului tot mai mulți cetățeni înțeleg importanța e-Transformării Guvernării în Republica Moldova.

Datele sondajului efectuat de CBS-AXA arată că pe o scară de la 1 la 6, respondenții au apreciat cu nota medie de 4,6 susținerea implementării Guvernării Electronice. Pe când, în 2013, susținerea acestei reforme a fost apreciată cu nota medie de 4,1.
Totodată, circa 67% dintre participanţii la sondaj utilizează serviciilor publice online prin intermediul calculatorului, iar 52% - al telefonului mobil.
În opinia respondenților, principalele avantaje ale serviciilor publice online sunt: timpul economisit, rapiditatea, comoditatea, economia de bani și accesul la distanță.
Studiul a fost efectuat la comanda Centrului de Guvernare Electronică, în perioada noiembrie-decembrie 2014 și a inclus localități din mediul rural și urban, cu un eșantion de 3005 persoane. Marja de eraoare este de ± 1.8%.
E-Guvernarea reprezintă o îmbunătăţire a accesului la serviciile publice. De exemplu, printr-un singur click putem depune declaraţia de venit la Inspectoratul Fiscal sau putem afla de ce acte avem nevoie pentru a deschide un business, astfel încât se reduc cheltuielile, birocraţia şi corupţia în sistemul public.

Comentarii