14.10.2014 13:10

CHIȘINĂUL DE ALTĂDATĂ, O LECȚIE DE ISTORIE

Chișinăul este un oraș vechi cu o istorie nemaipomenit de frumoasă, dar care din păcăte nu este cunoscută în rândul locuitorilor. Vă propunem în continuare o plimbare pe srăzile vechi ale orașului, alături de Tamara Nesterov, cercetător al patrimoniului arhitectural. Astăzi în capitală avem puține locuri neatinse de ritmul modern al vieții.

Au rămas doar câteva case și stradele , precum strada numită astazi Alexandru Vlăhuță, care datează încă din secolul XV. Pe atunci Chișinăul avea o altă structură, cu străzi înguste care erau orientate paralel cu râul Bâc și care duceau spre piețele comerciale. În ciuda restructurării totale a orașului, în prezent mai există câteva dintre acestea, doar că servesc drept simplă distanță dintre case.

O altă stradă la fel de veche este cea numită astăzi, Petru Rareș. Aici aproximativ în anul 1711 se adunau toți negustorii din regiuni, inițiind-se astfel structurarea și dezvoltarea economică a orașului Chișinău.

Un alt obiectiv, care a condiționat formarea orașului a fost fântâna mare, un izvor cu mai multe guri care pe timpuri alimenta mai multe regiuni inclusiv Chișinăul. Astăzi, doar câteva instituții din capitală, se alimentează cu apă, deoarece se presupune că volumul apei s-a redus.

Un alt loc care a scris istoria Chișinăului este chiar teritoriul pe care se află în prezent teatrul Eugen Ionescu , fostul cinematograf Moscova. Potrivit istoricilor, în spatele actualei clădiri, cu câteva sute de ani în urmă s-ar fi aflat prima catedrală a Chișinăului. Totodată ei presupun că resturile acesteia ar putea exista doar că au fost acoperite cu pământ, devenind astăzi o movilă, un loc pentru gunoi unde este amplasată o instalație de aerisire a teatrului.

O istorie aparte o are și strada Aerodrumului, unde s-ar fi aflat primul aeroport. Istoricii își amintesc cu drag de avioanele micuțe, numite kukuruzniki, deoarece erau folosite atât pentru îngrijirea porumbului și a altor culturi agricole cât și la transportarea a până la 10 pasageri, mai mulți nici nu încăpeau.

În ceea ce privește arhitectura Chișinăului vechi comparativ cu cel de astăzi, specialiștii susțin că în prezent arhitecții se orientează spre stilul european , însă nu respectă practic deloc regulile, precum distanța dintre clădiri, nu folosesc simbolurile, mesajele așa cum obișnuiau fostele generații de arhitecți.

Chişinăul a fost atestat ca aşezare rurală la început de octombrie 1436, înainte de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului.

Comentarii