27.07.2016 12:30

Codalbii ar putea dispărea din Moldova, din cauza acţiunilor Agenţiei Moldsilva

Populația cuibăritoare de codalbi din Republica Moldova s-a redus de două ori în urma acţiunilor Agenției Moldsilva.

Ecologii au temeri că codalbii nu se vor mai cuibări în Moldova. În opinia lor, cauza principală a acestei tendinţe nocive este tăierea pădurilor în locurile cuibăririi lor, care se execută din iniţiativa Agenţiei Moldsilva.

Cu doi în urmă, în Moldova se numărau patru perechi de codalbi – păsări incluse în Cartea Roșie a republicii noastre. Însă, după cum menţionează ecologii şi ornitologii, în ultimii doi ani numărul lor s-a redus pînă la două, deoarece în locurile cuibăririi acestor păsări rare se efectuează tăieri la ras. Este vorba inclusiv despre Rezervația Științifică Pădurea Domnească, unde o pereche de codalbi anterior avea cuib, care în primăvara anului curent a dispărut după tăierea pădurii.

Reprezentanţii Societăţii Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) sînt convinşi că de tăierile în locurile de cuibărire a codalbilor este responsabilă Agenţia Moldsilva. În legătură cu aceasta, ei au expediat un demers Ministerului Mediului, solicitînd să clarifice situaţia. În cadrul instituţiei le-au răspuns că în Pădurea Domnească nu s-au efectuat niciun fel de tăieri. Dar fotografiile făcute de activiştii SPPN denotă contrariul. S-a reuşit documentarea momentului tăierilor masive de pădure în perioada cînd în cuibul de pe un arbore se afla un pui de codalb.



SPPN, creată în anul 2015, s-a adresat după suport autorităţilor Moldovei şi societăţii civile pentru conservarea populaţiei cuibăritoare de codalbi. Posibilităţile SPPN sînt însă limitate: ea numără şase ornitologi profesionişti, ecologi şi simpli amatorii de păsări din Moldova şi România. Ei sînt siguri că numărul de persoane care nu sînt indiferente faţă de soarta speciei foarte rare de păsări răpitoare şi rîndurile apărătorilor codalbilor se vor completa.

Se ştie că codalbii sînt păsări extrem de precaute și se cuibăresc doar departe de localități, pe copaci înalți. În plus, arborii trebuie să fie puternici, deoarece aceste păsări fac cuiburi grele – ele pot ajunge să cîntărească cîteva tone.



SURSA

Comentarii