18.08.2014 14:46

ȘCOLILE DE MESERII, ÎN CAUTARE DE DISCIPOLI

Dintre cele 67 de instituții de învățămînt secundar profesional din țară, doar 4 au acoperit toate locurile disponibile. Potrivit Ministerului Educației, pentru cele 2.757 de locuri care au rămas neacoperite, va fi organizat un concurs repetat în perioada 15 - 25 august.

Precizăm că planul de admitere în instituțiile de învățămînt secundar profesional pentru anul 2014 prevede în total 11.564 de locuri, dintre care 10 844 cu finanţare bugetară şi 720 de locuri - cu taxă pentru studii. Cele mai multe locuri bugetate în școlile profesionale și de meserii au fost acordate pentru absolvenții de gimnaziu, acestora revenindu-le 9539 de locuri sau 88 % din numărul total. În timp ce pentru absolvenții de liceu și şcoală medie de cultură generală au fost repartizate 1.305 locuri, adică doar 12 % din total.

Totodată, datele remise de ministerul Educației mai arată că majoritatea cererilor depuse sunt la meseriile, precum bucătar, electrician-electronist auto, lăcătuş-electrician în construcţii, recepționer hotel și însoţitor de grup turistic.
Amintim că elevii care nu s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat sau cei care nu au promovat examenele de bacalaureat au posibilitatea să-și continue studiile în școlile profesionale. Ei pot aplica la concursul de admitere în baza certificatului de absolvire a gimnaziului și a liceului.

Comentarii