01.10.2014 13:54

COMPANIILE ENERGETICE S-AU REUNIT ÎNTR-O ASOCIAȚIE

Companiile din domeniul energetic din Moldova s-au reunit într-o asociaţie, Asociaţia Patronală din Domeniul Energetic.

Prin statutul său, asociaţia este o organizaţie nonguvernamentală, deschisă tuturor societăţilor comerciale care activează în domeniul energetic, indiferent de statutul juridic, privat sau de stat.

Fondată de patru companii energetice la mijlocul acestui an, Asociaţia Patronală a ajuns să reprezinte interesele a 23 de întreprinderi energetice, ceea ce înseamnă peste 90 la sută din piaţa de energie.

Potrivit lui Alexandra Robu, APDE a fost creată cu scopul de a promova poziţia unitară de producere, transportare, distribuire şi furnizare a energiei electrice şi termice, în raport cu organele naţionale şi internaţionale.

Preşedintele Gaz Natural Fenosa, Silvia Radu, a precizat că în anii 2000-2001 a existat o asociaţie similară, care nu era funcţională în ultimii ani, însă încercarea de a o revitaliza a eşuat.

Multe lucruri ar trebui schimbate în domeniu, mai ales în contextul implementării Pachetelor II şi III energetic, iar noua asociaţie are scopul de a facilita reformele ce urmează”, a menționat Silvia Radu.

Totodată, directorul general Verbund România, Teodor Ovidiu Pop, care a reprezentat la Chişinău Asociaţia EURELECTRIC, ce reuneşte companiile din industria europeană de energie electrică a declarat că se bucură să aibă în rândurile asociației reprezentanţi din estul Europei.

Potrivit lui Frank le Borgne, director al companiei Solartech Energy și unul dintre fondatorii asociației, a menționat că unul din obiectivele APDE este de a eficientiza consumul de energie şi facilita utilizarea resurselor alternative.

Fondatori ai APDE sunt patru companii energetice - CET 1 şi CET2 din Chişinău, precum şi Gaz Natural Fenosa şi Solartech Energy. Din asociaţie mai fac parte Moldovagaz, Energocom, RED Nord, RED Nord-Vest şi alte companii.

Comentarii